Olika skogsprojekt
Ecoforestry Foundation
Stiftelsens uppgift är att främja ett ekosystembaserat skogsbruk, där målet är att den brukade skogen ska vara så lik en för platsen naturlig skog som möjligt. Läs mer här.
ReGreening Earth
Up until today, we humans have to a large extent, fulfilled our needs by turning nature into production units. Now it´s time to take out a new direction. Visit site here.
Konsten att hugga träd och ha skogen kvar
Nyckeln till framtiden finns i skogen. Mikael Karlsson visar hur ett nytt skogsbruk kan hejda klimatkrisen och hjälpa miljön. Han är expert på ekosystembaserat skogsbruk, ett skogsbruk som både ökar klimatnyttan och värnar naturen samtidigt som lönsamheten är god. Hans bok är nu fri att ladda ner som PDF.
Partivis
Skapad på initiativ av Mikael, med stort support av många. Syftet är att skapa en tydlig bild kring var de olika partierna står och hur de resonerar kring skog, skogsbruk och där till kopplade frågor. Fram till 9/6 gör vi en crowdfunding för att kunna klippa och editera alla filmer. Det är planerat för 8 samtal, vara fyra är färdiga och tre till är inbokade. Till det kommer samtal med Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket.
Youtube
På YouTube finns utvalda föreläsningar och samtal kring skog & skogsbruk, här är en av mina favoriter, ett samtal med Knut Sturm, som är en av de som arbetet med naturnära skogsbruk i nära fyrtio år. Fler filmer kommer.
EDIT: Texten nedan kommer att fyllas med text och länkar
Fakta kring skogens tillstånd i sverige
Fördjupad utvärdering av miljömålen
”Förlust av naturvärden som inte går att återskapa under överskådlig tid är ett problem av särskilt brådskande karaktär. Marginaleffekten när
miljöerna förstörs blir hög eftersom förekomsten
är starkt begränsad. Förlusten har en stor negativ
påverkan på Sveriges möjligheter att bevara biologisk mångfald i skogslandskapet samt nå internationella mål. För att bevara biologisk mångfald
krävs kraftfulla åtgärder” Till rapporten
Arter & Naturtyper i Habitatdirektivet
”Bevarandestatusen bedöms som otillräcklig eller dålig för så gott som samtliga naturtyper. Det är främst de naturtyper som förekommer på vanlig fast skogsmark som har en för liten areal.
Dessutom visar uppföljning att skogar som är naturtypsklassade riskerar att avverkas om de inte är formellt skyddade. Förluster av naturtypsklassad skog på grund av avverkningar sker i samtliga regioner, även i den alpina.” Till rapporten
Tillståndet i skogen
”Den bakomliggande anledningen till att många skogsarter är rödlistade är att det svenska skoglandskapet sedan mitten av 1900-talet storskaligt omvandlats av trakthyggesbruket i syfte att få en hög virkesproduktion. När skogens miljöer ändras så ändras också förutsättningarna för djur, växter och svampar. Stora miljöförändringar medför stora artförändringar” Se sidan 13, Tillståndet i skogen
SKA 2022 – Halva Sverige har kahuggits de senaste 50 åren.
Skogsstyrelsen har på regeringens uppdrag och i samarbete med SLU genomfört
en skoglig konsekvensanalys kallad SKA 22. Bild från sidan 30, SKA 22